Sýr: Zajímavosti a fakta – Originální brambůrky s. r. o.

Zajímavosti a fakta o sýru

Co to je?

Sýr je mléčný výrobek, jehož historie sahá až do období kolem 8 000 let př. n. l. Tehdy totiž lidé začali chovat ovce a jejich mléko používali k výrobě mléčných produktů. Podobně, jako další celosvětově oblíbené laskominy, i sýr pravděpodobně vznikl omylem. Co bychom si bez něj počali?

Sýrů existuje celá řada druhů. Nejčastěji je dělíme podle způsobu srážení (tvarohové/kyselé, sířené/sladké a tavené), podle obsahu tuku v sušině (rozlišujeme 5 kategorií od méně než 10 % až po více než 60 %) a také podle tvrdosti (čerstvé, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé a tavené).

K nejoblíbenějším a nejznámějším druhům sýru patří například eidam, gouda, balkánský sýr, niva, brynza, cottage, mozzarella, parenica, ementál, camembert nebo tvarůžky.

Jaký má vliv na lidské zdraví?

Sýry patří do zdravého a vyváženého jídelníčku, nicméně vzhledem k obsahu tuku, který může být i hodně vysoký, je vhodné konzumovat je střídmě. Něco jiného je totiž dát si k večeři cottage sýr (cca 6 g tuku na 100 g) nebo hermelín (cca 28 g tuku na 100 g). Od toho se odvíjí i množství kalorií. Sýry tedy jednoznačně ano, ale jejich množství je potřeba přizpůsobit celkové skladbě jídelníčku.

Sýry můžou být skvělým zdrojem bílkovin (která zahání hlad a chrání svaly), aminokyselin, vitamínů a minerálů. Jedním za všechny je třeba vápník, který se v sýrech nachází ve vysoce využitelné formě, na rozdíl třeba od máku, který je vápníkem nabitý, ale lidské tělo ho nedokáže tak dobře vstřebat.

  • Věděli jste, že zdrojem mnoha vitamínů a zdraví prospěšných minerálů, vlákniny či flavonoidů je i hořčice?

Jak se vyrábí?

Základní surovinou pro výrobu sýra je mléko – nejčastěji kravské, pak ovčí nebo kozí. V některých koutech světa ale není výjimečné ani velbloudí, sobí, koňské nebo jačí mléko.

Výroba probíhá srážením mléka siřidlem a výsledné chuti se dá pomoct výběrem mléka nebo třeba bylinkami a kořením. Důležitým krokem je i přidání mlékárenských kultur a následné zrání.

Zajímavosti a fakta, které jste o sýru nejspíš nevěděli

  • Vzpomínáte si na všechny animáky, v nichž postavy lákaly myši do pastičky na sýr? Myši ale sýr nemají moc rády! Dávají přednost sacharidovým potravinám a sladkému. Sýr vezmou na milost, když mají velký hlad a není kolem nic jiného.
  • Některé druhy sýra je ilegální přivážet do Spojených států! To kvůli bakteriím, které v nich jsou – konkrétně jde o sýry vyráběné z tepelně neupraveného mléka, které zároveň nejsou starší 60 dní. Týká se to třeba sýrů Brie de Meaux nebo Camembert de Normandie.
  • Na světě je neuvěřitelných 2 000 druhů sýra!
  • Nejkonzumovanějším sýrem napříč planetou je mozzarella.
  • Nejvíc sýra ročně snědí Řekové. Každý Řek zkonzumuje průměrně 27,3 kg, z toho ¾ tvoří sýr feta.
  • První závod na zpracování sýru vznikl v roce 1815 ve Švýcarsku, ovšem první velkovýroba patří do roku 1851, kdy se rozjela ve Spojených státech.
  • Ročně se na světě vyprodukuje víc sýra než kávy, tabáku, čaje a kakaových bobů dohromady.
Categories
Share Post

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top To Top
Product added to cart