Itálie: Zajímavosti a fakta

Itálie: Zajímavosti a fakta

Už od nepaměti Itálie láká svým nádherným pobřežím, rozlehlými vinicemi a proslulými budovami. Je přezdívána kolébkou renesance a opery a neustále přitahuje návštěvníky svou rozmanitou historií, uměním a kulturou.

V následujících řádcích se podíváme na to, co dělá Itálii Itálií, a co o ní nejspíš vůbec nevíte. Tak pojďme na to!

#1 Itálie à la „země telat“

O tom, jak Itálie přišla ke svému jménu, panuje hned několik variant. Tou nejpravděpodobnější je však řecké pojmenování Itálie podle množství telat, která tehdejší území Apeninského poloostrova obývala.

#2 Hory, kam se podíváš

Ač si většina lidí v souvislosti s Itálií nejspíš představí pohádkové moře a relax na pláži, faktem je, že vice než tři čtvrtiny této země jsou hornatého a kopcovitého charakteru.

#3 Místo s nejaktivnější evropskou sopkou

Řeč je samozřejmě o sicilské sopce Etna, jejíž erupce jsou dokumentovány už více než dva tisíce let. Ročně vybuchne zhruba dvěstěkrát!

#4 Největší koncentrace památek UNESCO

Itálie je nádherná země s ohromující kulturní minulostí. Není proto divu, že na jejím území najdete nejvíce památek ze seznamu světového dědictví UNESCO. Konkrétně jich je v současné době 59.

#5 Italský národní sport? Žárlivost!

Za italský národní sport bývá s nadsázkou označovaná žárlivost. Stejně vášnivě, jako Italové milují, totiž také žárlí. Muži jsou často nevěrní, a není tak divu, že si své ženy víc hlídají. Nicméně, i přes to jsou pro ně rodina a děti nadevše a manželství kvůli nevěře neopouští.

  • Národním sportem jako takovým je pak samozřejmě fotbal ?.

#6 Čas na siestu

Mezi 13. a 16. hodinou nastává v Itálii čas siesty. Turisté by se v tento čas měli mít na pozoru, neboť většina obchodů a restaurací zavírá, Italové odpočívají a nepracují. Ve větších turistických městech však vesměs vždy narazíte na obchody a podniky, které jsou otevřené.

  • Originální hospodské brambůrky si naštěstí dáte téměř vždy. Stačí zabrouzdat do online vod.

#7 Největší producent vína

Itálie je největším světovým producentem vína. Velká část jde na export, ale i v samotné Itálii se víno těší velké oblibě – průměrní Italové mají roční spotřebu vína zhruba 42 litrů na osobu. O popularitě vína mezi Italy svědčí mimo jiné fakt, že se v restauraci neobjednává po skleničkách, ale po litrech.

#8 Víno zdarma po celý rok

V souvislosti s vínem nelze nezmínit kašnu zvanou Fontana del vino, která kolemjdoucím nabízí víno zdarma po celý rok – sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně. Nachází se na oblíbené poutní trase Cammino di San Tomaso a má uhasit žízeň i toho nejvybíravějšího poutníka.

#9 První univerzita v Evropě

Není náhodou, že právě v Itálii vznikla první univerzita v Evropě. Bylo to v Bologni v roce 1088, tedy o 260 let dříve, než vznikla Karlova univerzita v Praze. A proč to není náhoda? Neboť právě Itálie nám během své bohaté historie dala již spoustu géniů, objevů i uměleckých děl. Jména jako Leonardo da Vinci či Galileo Galilei zná pravděpodobně každý.

#10 Kolébka světoznámých mořeplavců

Itálie je mimo jiné také velkou kolébkou světoznámých mořeplavců. Kryštof Kolumbus a Amerigo Vespucci objevili Ameriku a Marco Polo byl zase jeden z prvních, kdo podrobně popsal cestu na Východ.

#11 Fontána di Trevi

K jednomu z nejvýznamnějších a nejznámějších symbolů Říma neodmyslitelně patří Fontána di Trevi, která je spojena s legendou, že ten, kdo do ní hodí minci, někdy se do Říma ještě vrátí. Každodenně do ní lidé naházejí mince v hodnotě okolo 3 000 euro. Mince se pravidelně vybírají a výtěžek je věnován na charitativní účely.

#12 Italský vynález jménem pizza

Itálie je proslulá svým vynálezem v podobě pizzy, která se v mnoha podobách rozšířila po celém světě a stala se součástí našich každodenních životů. První pizzerie vznikla již v roce 1738 v Neapoli a stojí zde dodnes.

#13 Těstoviny, těstoviny a zase těstoviny

Těstoviny jsou základním prvkem italské kuchyně a konzumují se v mnoha různých formách a podobách. Uvádí se, že průměrný Ital sní ročně 23-25 kilogramů těstovin, což je v porovnání s Čechy, kteří zkonzumují zhruba 8 kilogramů těstovin ročně, přibližně třikrát tolik.

#14 Bojkot McDonaldu

Italové jsou na své kulinářské dědictví natolik pyšní, že když se v roce 1986 v Římě otevřel první McDonald, rozdávali potravinářští puristé před restaurací špagety zdarma. Pravděpodobně z obavy, že by Italové konzumovali už jen „mekáč“.

#15 Národ kávy

Pro Italy je typické popíjet několikrát denně šálek kávy – takových šálků za den vypijí zhruba tři až čtyři. Průměrná spotřeba kávy na osobu zde činí 5,62 kg za rok. V Česku je to pro srovnání cca 3,26 kg na osobu za rok.

Categories
Share Post

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top To Top
Product added to cart