Kdo by nemiloval křupavé brambůrky? A co teprve, když je můžete namáčet do lahodných domácích dipů! Domácí dipy jsou oproti těm kupovaným nejen chutnější, ale mnohdy i zdravější a levnější. Navíc můžete experimentovat s různými příchutěmi a vytvořit si tak dip přesně podle svých představ!
- Základní ingredience na dipy
- Klasické dipy
- Exotické varianty
- Zdravější alternativy
- Tipy pro přípravu a servírování
- Skladování a trvanlivost
- Párování dipů s různými druhy brambůrků
Základní ingredience na dipy
Ještě než se pustíme do konkrétních receptů, pojďme se podívat na základní suroviny, které budete ve většině případů potřebovat. Patří mezi ně:
- Smetanový sýr nebo zakysaná smetana jako základ
- Majonéza pro krémovou konzistenci
- Jogurt pro lehčí varianty
- Čerstvé bylinky (pažitka, petržel, bazalka)
- Česnek a cibule pro výraznou chuť
- Koření (sůl, pepř, paprika, kari)
- Citronová šťáva pro osvěžující notu
Vždy se snažte používat ingredience co nejčerstvější. U mléčných výrobků volte ty s vyšším obsahem tuku pro bohatší chuť a lepší konzistenci dipu.
- I samotný Zdeněk Pohlreich, známý český šéfkuchař, prohlásil, že „tuk je nositelem chuti“. A na tom něco bude, no né?!
Klasické dipy
A nyní už k samotným receptům. Jako první se budeme věnovat „staré dobré klasice“ v podobě dipu bylinkového, česnekového a sýrového.
Smetanový dip s bylinkami
Ingredience:
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Jednoduše smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. A je hotovo!
Česnekový dip
Ingredience:
- 200 g zakysané smetany
- 50 g majonézy
- 2-3 stroužky česneku
- petržel (můžou být i listy kořenové petržele)
- pažitka
- sůl
Postup:
Stroužky česneku prolisujeme a poté smícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Následně přidáme nadrobno nakrájené bylinky a dle chuti osolíme.
Sýrový dip
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 200 g vyzrálého tvrdého sýra (čedar)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 2 nakládané jalapeňo papričky
- sůl, pepř, pálivá chilli omáčka
Postup:
Nejprve nastrouhejte na struhadle tvrdý sýr a najemno nasekejte jalapeňo papričky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a rozmíchejte. Chvíli restujte na světlou jíšku.
Přidejte mléko a rozmíchejte metličkou. Přiveďte směs k mírnému varu a chvíli povařte. Následně vmíchejte sýr, který necháte rozpustit, a přidejte papričky. Podle chuti přidejte sůl, pepř a pálivou omáčku.
Exotické varianty
Klasiky už jste přesyceni a raději byste něco „méně profláklého“ a exotičtějšího? I pro vás máme tipy, na kterých si určitě smlsnete.
Guacamole
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- 1/2 cibule
- 2 menší zralá rajčata zbavená pecek
- 1 stroužek česneku
- Hrst čerstvého koriandru (pokud máte rádi)
- 2 čerstvé chilli papričky
- šťávu z půlky limetky
- sůl na dochucení
Postup:
Zbavte avokádo pecky a dužinu v míse na hrubo rozmačkejte vidličkou. Nadrobno nakrájejte cibuli a na malé kostičky pak rajčata. Česnek můžete na drobno posekat nebo utřít. Koriandr může být na větší kousky lístků.
Vše přidejte k rozmačkanému avokádu, dle chuti přidejte sůl a limetkovou šťávu.
Salsa
Ingredience:
- 5 ks rajče
- 1 ks chilli paprička
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- čerstvý nebo sušený koriandr (volitelné)
Postup:
Rajčata omyjte a nakrájejte na velmi malé kousky. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochuťte citronovou šťávou, solí a máte-li rádi, tak i trochou čerstvého nebo sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily.
Sladkokyselý dip s arašídovým máslem a medem
Ingredience:
- 100 g arašídového másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tamari omáčky
- 2 lžičky medu
- špetka soli
- pepř
- 1 stroužek česneku
Postup:
Smíchejte arašídové máslo s citronovou šťávou, tamari omáčkou, medem, solí a pepřem. Následně přidejte prolisovaný stroužek česneku a zamíchejte. Pokud bude dip příliš hutný, přimíchejte 2 lžíce vody.
Zdravější alternativy
Ač jsme v předešlých řádcích zmínili, že je tuk nositelem chuti, i odlehčenější varianty mohou mít něco do sebe!
Jogurtový dip s tzatziki
Ingredience:
- 150 až 200 g bílého jogurtu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- jarní cibulka
- kořenicí směs tzatziki
- dle chuti sůl, bílý pepř
Postup:
V množství podle chuti nasekejte najemno jarní cibulku a spolu s hořčicí a tzatzki kořením přidejte do jogurtu. Následně vše promíchejte. V případě potřeby dochuťte solí a bílým pepřem.
Je libo pouze přírodní suroviny? Pak kořenící směs tzatziki nahraďte čerstvým koprem, česnekem, citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.
- Tento lehký dip z jogurtu bude ideální třeba na piknikové rande během teplých letních dní. 😊
Tvarohový dip
Ingredience:
- 125 g polotučného tvarohu
- ½ lžíce hrubozrnné hořčice
- ½ lžíce citronové šťávy
- 25 ml sójové smetany (nebo 12% smetany na vaření)
- sůl
- pepř
Postup:
Tvaroh smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, smetanou a nakonec vše osolte a opepřete.
Hráškový dip s jogurtem
Ingredience:
- 200 g řeckého jogurtu
- 100 g smetanového sýra
- 150 g cukrového hrášku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
Společně dohladka rozmixujte jogurt, smetanový sýr, cukrový hrášek, citronovou šťávu a česnek. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
- A v další fázi můžete vyzkoušet domácí sýrové brambůrky nebo chipsy!
Tipy pro přípravu a servírování
- Pro správnou konzistenci dipu přidávejte tekutiny (mléko, smetanu, olivový olej aj.) postupně.
- Před podáváním nechte dipy alespoň hodinu odležet v lednici. Tak se dokonale spojí chutě použitých ingrediencí.
- Pro dosažení požadované chuti experimentujte s kořením a bylinkami. Fantazii se zde meze nekladou.
- Pro snadné namáčení servírujte dipy v miskách s nízkým okrajem.
- Pro atraktivní vzhled ozdobte dipy čerstvými bylinkami nebo trochou koření.
Skladování a trvanlivost
- Uchovávejte domácí dipy v uzavřené nádobě v lednici.
- Většina dipů vydrží čerstvá 3-5 dní.
- Dipy na bázi avokáda (jako guacamole) spotřebujte do 1-2 dnů.
- Před podáváním nechte vychlazené dipy chvíli stát při pokojové teplotě pro lepší konzistenci.
Párování dipů s různými druhy brambůrků
Pokud zvolíte „správnou“ kombinaci dipu a brambůrků, můžete pozvednout svůj chuťový zážitek na úplně novou úroveň. Zde jsou některé osvědčené kombinace:
- Klasické slané brambůrky: Skvěle se hodí k většině dipů, zejména ke smetanovým a sýrovým.
- Paprikové brambůrky: Zkuste je s jogurtovým dipem pro vyvážení pikantnosti.
- Sýrové brambůrky: Párujte je s osvěžujícími dipy, jako jsou salsa nebo guacamole.
… a ideální je samozřejmě pokrm zapít něčím dobrým – třeba oblíbeným vínem nebo tradičním českým pivem.
- Přečtěte si také! Nejlepší brambůrky pro každou příležitost: Poradíme, jaké vzít k táboráku nebo na dětský den
Domácí dipy jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit vaše oblíbené brambůrky. Nejen že jsou chutnější a zdravější než kupované varianty, ale samotná jejich příprava je zábavou, do níž můžete zapojit i ostatní členy rodiny či přátele. Ať už si vyberete klasický smetanový dip, exotické guacamole nebo zdravější variantu z jogurtu, určitě si pochutnáte. Tak se nebojte pustit do přípravy a zaexperimentujte si. 😊
- Nejvíc si na nich pochutnáte, když si k tomu pustíte nějakou super komedii! Nebo je libo spíše westernový či válečný film?