DIY dipy k brambůrkům: Jak si připravit lahodné domácí omáčky

DIY dipy k brambůrkům

Kdo by nemiloval křupavé brambůrky? A co teprve, když je můžete namáčet do lahodných domácích dipů! Domácí dipy jsou oproti těm kupovaným nejen chutnější, ale mnohdy i zdravější a levnější. Navíc můžete experimentovat s různými příchutěmi a vytvořit si tak dip přesně podle svých představ!

Základní ingredience na dipy

Ještě než se pustíme do konkrétních receptů, pojďme se podívat na základní suroviny, které budete ve většině případů potřebovat. Patří mezi ně:

  • Smetanový sýr nebo zakysaná smetana jako základ
  • Majonéza pro krémovou konzistenci
  • Jogurt pro lehčí varianty
  • Čerstvé bylinky (pažitka, petržel, bazalka)
  • Česnek a cibule pro výraznou chuť
  • Koření (sůl, pepř, paprika, kari)
  • Citronová šťáva pro osvěžující notu

Vždy se snažte používat ingredience co nejčerstvější. U mléčných výrobků volte ty s vyšším obsahem tuku pro bohatší chuť a lepší konzistenci dipu.

  • I samotný Zdeněk Pohlreich, známý český šéfkuchař, prohlásil, že „tuk je nositelem chuti“. A na tom něco bude, no né?!

Klasické dipy

A nyní už k samotným receptům. Jako první se budeme věnovat „staré dobré klasice“ v podobě dipu bylinkového, česnekového a sýrového.

Smetanový dip s bylinkami

Ingredience:

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Jednoduše smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. A je hotovo!

DIY dipy k brambůrkům - smetanový dip s bylinkami

Česnekový dip

Ingredience:

  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g majonézy
  • 2-3 stroužky česneku
  • petržel (můžou být i listy kořenové petržele)
  • pažitka
  • sůl

Postup:

Stroužky česneku prolisujeme a poté smícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Následně přidáme nadrobno nakrájené bylinky a dle chuti osolíme.

Sýrový dip

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 200 g vyzrálého tvrdého sýra (čedar)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 nakládané jalapeňo papričky
  • sůl, pepř, pálivá chilli omáčka

Postup:

Nejprve nastrouhejte na struhadle tvrdý sýr a najemno nasekejte jalapeňo papričky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a rozmíchejte. Chvíli restujte na světlou jíšku.

Přidejte mléko a rozmíchejte metličkou. Přiveďte směs k mírnému varu a chvíli povařte. Následně vmíchejte sýr, který necháte rozpustit, a přidejte papričky. Podle chuti přidejte sůl, pepř a pálivou omáčku.

DIY dipy k brambůrkům - sýrový dip

Exotické varianty

Klasiky už jste přesyceni a raději byste něco „méně profláklého“ a exotičtějšího? I pro vás máme tipy, na kterých si určitě smlsnete.

Guacamole

Ingredience:

  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 cibule
  • 2 menší zralá rajčata zbavená pecek
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst čerstvého koriandru (pokud máte rádi)
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • šťávu z půlky limetky
  • sůl na dochucení

Postup:

Zbavte avokádo pecky a dužinu v míse na hrubo rozmačkejte vidličkou. Nadrobno nakrájejte cibuli a na malé kostičky pak rajčata. Česnek můžete na drobno posekat nebo utřít. Koriandr může být na větší kousky lístků.

Vše přidejte k rozmačkanému avokádu, dle chuti přidejte sůl a limetkovou šťávu.

DIY dipy k brambůrkům - guacamole

Salsa

Ingredience:

  • 5 ks rajče
  • 1 ks chilli paprička
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • čerstvý nebo sušený koriandr (volitelné)

Postup:

Rajčata omyjte a nakrájejte na velmi malé kousky. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochuťte citronovou šťávou, solí a máte-li rádi, tak i trochou čerstvého nebo sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily.

Sladkokyselý dip s arašídovým máslem a medem

Ingredience:

  • 100 g arašídového másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce tamari omáčky
  • 2 lžičky medu
  • špetka soli
  • pepř
  • 1 stroužek česneku

Postup:

Smíchejte arašídové máslo s citronovou šťávou, tamari omáčkou, medem, solí a pepřem. Následně přidejte prolisovaný stroužek česneku a zamíchejte. Pokud bude dip příliš hutný, přimíchejte 2 lžíce vody.

DIY dipy k brambůrkům - sladkokyselý dip s arašídovým máslem a medem

Zdravější alternativy

Ač jsme v předešlých řádcích zmínili, že je tuk nositelem chuti, i odlehčenější varianty mohou mít něco do sebe!

Jogurtový dip s tzatziki 

Ingredience:

  • 150 až 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • jarní cibulka
  • kořenicí směs tzatziki
  • dle chuti sůl, bílý pepř

Postup:

V množství podle chuti nasekejte najemno jarní cibulku a spolu s hořčicí a tzatzki kořením přidejte do jogurtu. Následně vše promíchejte. V případě potřeby dochuťte solí a bílým pepřem.

Je libo pouze přírodní suroviny? Pak kořenící směs tzatziki nahraďte čerstvým koprem, česnekem, citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.

  • Tento lehký dip z jogurtu bude ideální třeba na piknikové rande během teplých letních dní. 😊
DIY dipy k brambůrkům - jogurtový dip s tzatziky

Tvarohový dip

Ingredience:

  • 125 g polotučného tvarohu
  • ½ lžíce hrubozrnné hořčice
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 25 ml sójové smetany (nebo 12% smetany na vaření)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Tvaroh smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, smetanou a nakonec vše osolte a opepřete.

Hráškový dip s jogurtem

Ingredience:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 100 g smetanového sýra
  • 150 g cukrového hrášku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup:

Společně dohladka rozmixujte jogurt, smetanový sýr, cukrový hrášek, citronovou šťávu a česnek. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Tipy pro přípravu a servírování

  • Pro správnou konzistenci dipu přidávejte tekutiny (mléko, smetanu, olivový olej aj.) postupně.
  • Před podáváním nechte dipy alespoň hodinu odležet v lednici. Tak se dokonale spojí chutě použitých ingrediencí.
  • Pro dosažení požadované chuti experimentujte s kořením a bylinkami. Fantazii se zde meze nekladou.
  • Pro snadné namáčení servírujte dipy v miskách s nízkým okrajem.
  • Pro atraktivní vzhled ozdobte dipy čerstvými bylinkami nebo trochou koření.
DIY dipy k brambůrkům - servírování

Skladování a trvanlivost

  • Uchovávejte domácí dipy v uzavřené nádobě v lednici.
  • Většina dipů vydrží čerstvá 3-5 dní.
  • Dipy na bázi avokáda (jako guacamole) spotřebujte do 1-2 dnů.
  • Před podáváním nechte vychlazené dipy chvíli stát při pokojové teplotě pro lepší konzistenci.

Párování dipů s různými druhy brambůrků

Pokud zvolíte „správnou“ kombinaci dipu a brambůrků, můžete pozvednout svůj chuťový zážitek na úplně novou úroveň. Zde jsou některé osvědčené kombinace:

… a ideální je samozřejmě pokrm zapít něčím dobrým – třeba oblíbeným vínem nebo tradičním českým pivem.

Domácí dipy jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit vaše oblíbené brambůrky. Nejen že jsou chutnější a zdravější než kupované varianty, ale samotná jejich příprava je zábavou, do níž můžete zapojit i ostatní členy rodiny či přátele. Ať už si vyberete klasický smetanový dip, exotické guacamole nebo zdravější variantu z jogurtu, určitě si pochutnáte. Tak se nebojte pustit do přípravy a zaexperimentujte si. 😊

Categories
Share Post

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top To Top
Product added to cart