Jarní cibulka: Zajímavosti a fakta

Jarní cibulka: Zajímavosti a fakta

Je svěží, krásně zelená a je k dostání po celý rok. Řeč samozřejmě není o ničem jiném než o jarní cibulce, která umí každému jídlu dodat ten správný šmrnc. Navíc ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek a můžete ji snadno pěstovat i v pohodlí domova – bez zahrady, a dokonce i bez květináče! Chcete se o jarní cibulce dozvědět víc? Pak si přečtěte celý náš článek!

Původ jarní cibulky

Jarní cibulka (někdy též zelená, mladá či naťová cibulka nebo sečka) má svůj původ ve střední a západní Číně, z níž se pak následně přes Rusko rozšířila i do Evropy. U nás se jarní cibulka pěstuje, ale také se dováží z Itálie, Španělska, Francie a Egypta.

Původ jarní cibulky

Jak chutná jarní cibulka?

Jarní cibulka se vyznačuje jemnou chutí a křehkostí, díky nimž umí přesvědčit i ty nevětší odpůrce klasické žluté cibule (ač se jedná o její zvláštní odrůdu). Tím, že není tak ostrá jako běžná kuchyňská cibule, nedráždí tolik zažívání, a syrovou ji tak mohou jíst i žlučníkáři.

  • Před randem ji ale pro jistotu vynechte, přece jen je to pořád cibule. 🙂

Jarní cibulka a zdraví – proč ji zařadit do jídelníčku?

Jarní cibulka není jen chutným doplňkem jídel, ale i malým zázrakem pro vaše zdraví. Obsahuje vitamín C, který podporuje imunitu, a vitamín K, důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve. Díky obsahu antioxidantů pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a zpomaluje stárnutí. Nechybí ani kvercetin, který má protizánětlivé účinky a podle některých studií může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Zelené části cibulky jsou zároveň bohaté na chlorofyl, který podporuje detoxikaci organismu.

  • A víte, že zdrojem mnoha vitamínů a prospěšných minerálů je také hořčice?

Jarní cibulka v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně se jarní cibulka využívá jako přírodní lék při nachlazení – má totiž mírně zahřívací účinek a podporuje uvolnění dýchacích cest. Kromě toho má mírně antibakteriální vlastnosti a napomáhá trávení, zejména u těžších pokrmů.

  • Při nachlazení může být nápomocný i křen –  ten při inhalaci usnadňuje odkašlávání a napomáhá k odhlenění průdušek.
Jarní cibulka a zdraví

Kdy se jarní cibulka vysazuje?

Jarní cibulka je jednou z prvních zelenin, která o sobě po zimě dává vědět. Zasejete-li ji na přelomu srpna a září, můžete se brzy zjara těšit na vlastní svěží cibulku, která vás po zimě zaručeně postaví na nohy.

Pěstování jarní cibulky doma v květináči

Jarní cibulku si můžete snadno vypěstovat i doma v květináči – stačí vám k tomu pár základních věcí – květináč s odtokovým otvorem (ideální hlubší, alespoň 15 cm), zahradnická zemina a samozřejmě cibulky k nasazení. Jak postupovat?

  1. Naplňte květináč zahradnickou zeminou (pro lepší odvodnění ji můžete smíchat s trochou písku nebo perlitu).
  2. Zasaďte cibulky. Můžete použít buď sadbu jarní cibulky z obchodu, nebo spodní části s kořínky, které vám zbyly z vaření. Zasaďte je cca 2–3 cm hluboko, kořínky dolů, s 3–5cm rozestupy.
  3. Umístěte květináč na světlé místo. Nejlepší je slunný parapet. Cibulka miluje světlo, takže ideálně 6 a více hodin denně.
  4. Pravidelně zalévejte. Zemina by měla být stále mírně vlhká, ale ne přemokřená.
  5. Postupně sklízejte. Jakmile narostou zelené natě (cca za 10–14 dní), můžete je začít stříhat nůžkami. Rostlina často znovu obroste.

Pěstování jarní cibulky doma bez zahrady i květináče

Vaříte s jarní cibulkou často, ale nemáte zahradu ani květináč? Nevadí! Stačí, když odříznete její zelenou část a spodní část cibulek s kořínky vložíte do sklenice s vodou. Tu umístěte ideálně na parapet, kde je dostatek světla. Cibulka bude postupně dorůstat a jakmile se vám bude hodit, tak si prostě odstřihnete. Vodu je však potřeba pravidelně měnit a kořínky proplachovat. V opačném případě by cibulky mohly začít hnít.

Pěstování jarní cibulky doma

Skladování jarní cibulky

Způsobů, jak skladovat jarní cibulku, je hned několik.

Skladování jarní cibulky mimo lednici

Pokud stonky jarní cibulky využijete opravdu rychle, například do druhého dne, můžete ji nechat mimo lednici. Mějte se při tom ale na pozoru, neboť stonky mají tendenci rychle vadnout.

Skladování jarní cibulky v lednici

Nakupujete-li jarní cibulky do zásoby a chcete tak, aby byly čerstvé po co nejdelší dobu, můžete vyzkoušet jistý trik. Cibulky (bez gumičky) postavte bílými konci s kořínky do sklenice nebo zavařovačky s vodou. Stačí pár centimetrů. Pokud stonky navíc překryjete pytlíčkem, napomůžete k tomu, že se voda nebude vypařovat příliš rychle. Rozhodně jej však neupevňujte, cibulky musí mít možnost stále dýchat. Vodu je samozřejmě potřeba pravidelně měnit.

Nemáte v lednici dostatek místa? I pro takové případy existuje řešení – postačí vám k němu papírový ubrousek, který navlhčíte ve vodě. Ubrouskem pak omotejte konce cibulek a schovejte třeba do krabičky. Ubrousky průběžně vyměňujte.

Díky takovéto „vodní lázni“ vám vydrží cibulka čerstvá i o týden déle. Pokud ale už teď víte, že ji ani přes to nestihnete spotřebovat, jednoduše využijte mrazák.

Skladování jarní cibulky v mrazáku

Skladování jarní cibulky v mrazáku

Budete-li chtít jarní cibulku uschovat do mrazáku, učiňte tak co nejdříve po nákupu. Zachová si tak čerstvou chuť. Zpracování tímto způsobem vám zabere jen pár minut, ale je potřeba dodržet určitý postup:

  • Jarní cibulku nejprve dobře omyjte a osušte.
  • Poté nakrájejte stonky na menší kousky a umístěte je do vhodné nádoby. Použít můžete i zmrazovací sáček. Důležité je, aby se dovnitř nedostal vzduch.
  • V mrazáku takto vydrží až 4 měsíce.

Co si s jarní cibulkou uvařit?

Zařazení jarní cibulky do jídelníčku hraje do noty celá řada pozitivních účinků na naše zdraví. Konzumovat ji přitom lze čerstvou, vařenou, nakládanou a klidně i grilovanou.

V syrovém stavu se s ní asi nejčastěji setkáte v podobě zelené ozdoby různých slaných pokrmů. Může to být třeba krajíc chleba s máslem nebo pomazánkou, míchaná vajíčka, omeleta, vařené brambory či dip do salátu.

Jarní cibulka má rovněž nezastupitelnou roli při přípravě asijských jídel, zapékaných pokrmů nebo slaných koláčů. Nakládána bývá součástí kimchi (pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny, který představuje tradiční korejskou přílohu k jídlu).

Jarní cibulka v asijské kuchyni

A jak na grilovanou jarní cibulku? Stačí ji přepůlit, osolit a opepřit a poté opéct na pánvi nebo na grilu, kde krásně zkaramelizuje.

Recepty s jarní cibulkou

Přemýšlíte, co z jarní cibulky uvařit? Pak jste na správném místě – připravili jsme si pro vás 3 recepty, které hravě zvládnete do 30 minut. 😊

Vaječná omeleta s cibulkou a žampiony

… jednoduchý a rychlý recept i pro úplné začátečníky!

Co budete potřebovat (2 porce):

  • 3 vejce
  • 30 g tvrdého sýra
  • 30 g žampionů (kdo nemá rád, vynechá)
  • 1 jarní cibulka
  • Máslo na osmažení
  • Sůl, pepř
  • Pažitka, petržel na ozdobu

Jak na to?

  1. Vyklepněte vejce do misky a lehce našlehejte metličkou. Následně si na plátky nakrájejte žampiony a na tenké nudličky cibulku.
  2. Na pánvi si rozpusťte kousek másla a na něm orestujte žampiony. Mezitím si nastrouhejte sýr.
  3. Do připravených vajec přidejte cibulku, sýr a osmahnuté žampiony.  Dle chuti osolte a opepřete.
  4. Na pánvi si rozehřejeme další kousek másla, nalijeme připravenou směs a necháme ji pomalu smažit. Spodní strana by měla být jemně dozlatova, zatímco vrchní část zůstane krásně krémová. Nakonec omeletu opatrně přehnete a posypte pažitkou a(nebo) petrželí.
Ilustrační obrázek brambory, která vaří vaječnou omeletu s žampiony a jarní cibulkou

Grilované ředkvičky s jarní cibulkou v medovém nálevu

… ideální jako příloha ke grilovanému masu nebo jen tak ke svačině. 😊

Co budete potřebovat (4 porce):

  • 3 svazky ředkviček
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 PL medu
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku
  • Sůl, pepř

Jak na to?

  1. Předehřejte si troubu na 250 stupňů s funkcí gril.
  2. Med dejte do malé misky a na chvilinku vložte do mikrovlnky, aby se rozehřál.
  3. Do rozehřátého medu přidejte olej, prolisovaný česnek a dle chuti sůl a pepř.
  4. Očistěte ředkvičky a nakrájejte je na čtvrtky. Jarní cibulky zbavte kořínků a nakrájejte na asi 5cm kousky.
  5. Dejte zeleninu do pekáčku a promíchejte s připravenou marinádou.
  6. Vložte pekáč do trouby a pečte asi 15 minut.
Ilustrační obrázek brambory, která vaří Grilované ředkvičky s jarní cibulkou v medovém nálevu

Pikantní sladkokyselé kuře s instantními nudlemi

… asijská kuchyně samozřejmě nesmí chybět! Vyzkoušejte sladkokyselé kuře s instantními nudlemi podle Zdeňka Pohlreicha! Suroviny jsou sice trošku netypické, ale pokud čas od času vaříte asijské pokrmy, nebude to pro vás překážkou.

Co budete potřebovat (4 porce):

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 PL nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 2-3 PL rostlinného oleje
  • 1 PL rýžového vína
  • 250 g instantních nudlí
  • Hrst arašídů
  • Sůl, pepř

Na omáčku:

  • 2 ČL rýžového vína Mirin
  • 2 ČL chilli pasty
  • 4 PL sójové omáčky (přirozeně fermentované)
  • 3 PL rýžového octa
  • 3 PL medu
  • 1 PL rajského protlaku
Ilustrační obrázek brambory, která vaří pikantní sladkokyselé kuře s instantními nudlemi

Jak na to?

  1. Začněte omáčkou. Všechny ingredienci na omáčku smíchejte v rendlíku, promíchejte a krátce povařte,
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Oloupejte zázvor a česnek. Zázvor nastrouhejte, česnek pokrájejte nadrobno. Podélně rozřízněte chilli papričku a nakrájejte na nudličky. Jarní cibulku taktéž na nudličky. Arašídy posekejte nahrubo.
  3. V pánvi rozpalte olej. Přijdete zázvor, česnek a chilli papričku a na 30 vteřin opražte. Poté přidejte maso. Jakmile začne hnědnout, přilijte rýžové víno. Vařte 2 minuty. Nakonec přilijte předpřipravenou omáčku a redukujte, dokud nebude mít hustou konzistenci.
  4. Podle návodu na obalu si připravte instantní nudle.
  5. Hotové nudle smíchejte se směsí. Navrch posypte posekanými arašídy a nakrájenou jarní cibulkou.

A pokud budete chtít jen nějakou chuťovku ke sledování filmu, vyzkoušejte domácí jogurtový dip s tzatziky, který se výborně hodí k našim brambůrkám!

Categories
Share Post

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top To Top
Product added to cart