Historie whisky se začala budovat už velmi, velmi dávno. Zjistěte, co o tomto lahodném destilátu možná nevíte!
Bylo nebylo, na konci 1. tisíciletí někde mezi řekami Tigris a Eufrat byla objevena destilace. Zázračné oddělování kapalných látek se v dávných dobách využívalo pouze pro lékařské účely. Do Evropy se destilované alkoholické nápoje dostaly až později za dob křížových výprav.
Nejstarší skotská palírna
Ve Skotsku se první zmínky o pálení whisky datují až k přelomu 12. a 13. století. Bohužel se neví, která palírna byla vybudována jako první, jelikož mnoho prvních výroben nebylo legálních. Zdroje uvádí, že nejstarší palírnou whisky je nejpravděpodobněji Isle of Jura na okraji skotského ostrova Jura.
Pálení whisky načerno
17. století znamenalo pro Skotsko výrazný nárůst černých palíren, neboť skotský parlament v roce 1644 zavedl vysoké daně na alkohol, whisky nevyjímaje. Nelegální destilát se pálil na přilehlých ostrovech, ale také v celé Británii. Více než polovinu trhu ovládla whisky z horské oblasti Highlands (Skotská vysočina), která doposud patří mezi nejvýznamnější skotské producenty.
- Načerno whisky pálili třeba na Divokém západě! Podívejte se na naše tipy na nejlepší westernové filmy a přesvědčte se sami!
Změna přišla skoro o 200 let později
Rok 1823 se významně zapsal do historie. Parlament vydal v platnost nový zákon Excise Act, který uvolnil omezení pro licencované palírny. Nelegální pálení alkoholu se začalo trestat ještě vyššími pokutami. Objem zdaněné whisky se rázem zdvojnásobil ze 2 milionů na 4 miliony galonů.
První legální palírna whisky
Od vydání zákona získala jako první roku 1824 licenci palírna Glenlivet v oblasti Speyside pod křídly George Smitha. Mezi dalšími byly mimo jiné legální Bowmore, Balblair nebo Glenmorangie. Jinak úplně první licencovanou palírnou byl od roku 1772 Littlemill, jehož provoz byl ukončen v roce 1994.
Kam whisky nemůže, nastrčí hmyz
19. století znamenalo pro whisky zásadní rozmach. Pomohly k němu dvě události. Jednak v roce 1831 Aeneas Coffey vynalezl destilační kolonu, čímž zrychlil výrobu lehké obilné whisky, a za druhé v roce 1880 hmyzí škůdce (mšička révokaz) zdecimoval obrovské množství vinic vinné révy v celé Francii, která se používá pro výrobu brandy. A tak se whisky začala pálit ve velkém.
- Víte, že některé druhy alkoholu se vyrábí z brambor?
Jednou jsi nahoře, jednou dole
Úpadek na sebe bohužel nenechal dlouho čekat a popíjení whisky čekaly ve 20. století tři velké rány – první světová válka, velká hospodářská krize a americká prohibice. Některé palírny ukončily svou výrobu úplně a ostatní se zaměřily na export do zámoří.
Jezero plné whisky
Aby toho nebylo málo, whisky musela ustát ještě jednu velkou krizi. V 80. letech 20. století došlo k výraznému ekonomickému úpadku. Palírny produkovaly více lahodného alkoholu, než byli lidé schopni vypít. Na trhu tak vznikl přebytek whisky, což mělo za následek ukončení produkce některých lihovarů. Pro toto černé období whisky se vžilo označení Whisky Loch (jezero whisky).
39 lahví každou sekundu
I přes mnohé vzestupy a pády se whisky stále drží v čele oblíbených alkoholických nápojů. Víte, že v roce 2018 se každou sekundu poslalo ze Skotska 39 lahví whisky?
Whisky jako lék
O pálence s léčivými účinky se v dávných dobách hovořilo jako o „aqua vitae“, což latinsky znamená „voda života“. Do skotské keltštiny se název překládal jako Uisce Beatha (uške beáta). Není divu, že se pro zjednodušení názvu „živé vody“ vžil název whisky. Aby bylo názvosloví kompletní, v Irsku a ve Spojených státech amerických se používá označení whiskey.
- Víte, že příznivé účinky na naše zdraví má také víno?
Den, kdy je pití whisky nutností
Lahodný zlatavý mok má svůj vlastní svátek! Světový den whisky neboli World Whisky Day je pohyblivý svátek, který se slaví po celém světě od roku 2012 vždy třetí květnovou sobotu. Letos oslavy whisky připadají na 20. května 2023.
Skotská, irská, americká nebo kanadská?
Na světě existují 4 nejznámější druhy whisky (whiskey), které se liší podle země původu. Skotská whisky se vyrábí z ječmenného sladu, tekutina se 2× destiluje. Irská whisky se vyrábí podobně, pouze se destiluje 3× a k tomu se navíc před podáváním skladuje 3 roky v dubových sudech. Americká whiskey se vyrábí z kukuřice a kanadská zase z více druhů obilovin, obvykle ze žita.
- Láhev kvalitní whisky může být skvělým dárkem třeba k 50. narozeninám!
Kentucká whiskey = bourbon
Americký stát Kentucky má pro výrobu whiskey svou vlastní speciální recepturu. Pálenka se zde vyrábí z min. 51 % kukuřice a zraje v nových požahovaných sudech z dubového dřeva, jež dodávají whiskey typické kouřové aroma. Kentucká specialita nese označení bourbon.
Jedničkou v produkci whisky je Diageo
Mezi největší producenty skotské whisky patří společnosti Diageo, Pernod Ricard, William Grant, Edrington Group, Bacardi nebo Beam Suntory. Každá z firem vlastní několik palíren vyrábějících tento známý zlatavý mok.
Česká whisky je světová
Také v českých končinách najdeme několik výroben whisky. Jedna z nejlepších, konkrétně Stará žitná myslivecká Selection, se vyrábí v Prostějově v Palírně U Zeleného stromu pod taktovkou blend mastera Romana Petruše. Opomenout samozřejmě nesmíme ani Old Well Whisky ze Svachovky a Gold Cock od Jelínka!